lørdag 29. mars 2014

Til deg nymamma og eplekake

Det er noe jeg bare må få sagt her på bloggen, siden jeg skriver mye om trening etter fødsel. Jeg nevner litt om mine små plager og uffer meg over at den fysiske formen ikke er der den var før, men at det kommer seg litt og litt. 
Men jeg vil også si til dere der ute, at det er absolutt ingen feil eller skam i å ikke trene så tidlig som jeg gjør. Det er ikke ment som skryt av å fortelle hvor aktiv jeg er nå, bare 4 måneder etter fødsel.



Dette gjør jeg mest fordi jeg har trening som yrke og jeg setter krav til meg selv å "practise what I preach". Hadde jeg vært kontorrotte hadde jeg nok tatt det litt mer kuli og ikke stressa sånn med at jeg ikke klarer å stå på hodet igjen enda. Senteret mitt er rett og slett ikke der det var :/ Merkelig nok... 

Man hører, ser og leser om alle andre og hva de gjør og får til... mitt største råd til dere alle der ute etter baby: "Ikke hør på noen råd." Gjør det som passer deg best! 
Ingen annen kan fortelle deg hva som er det beste for deg og din kropp og du skal absolutt ikke gå rundt og ha dårlig samvittighet fordi du ikke er maraton klar til i sommer. 

Det syke er at jeg hadde ikke trengt å skrive dette i mamma sin tid, da var det aldri stor greie om hvem som var raskest tilbake til normalen. Men i dag er det en lett tilgang til alle andres sin hverdag og presset er større. 
Klart det er sunt å bevege på seg og trening fører mye bra med seg, men det kan også være en stor belastning å ha en liten baby i huset. Og kanskje noen av dere ikke sover mer enn kvarter om gangen (har hørt skrekkhistorier om slike tilfeller). Da er du GOD om du klarer å trille litt om dagen. Jeg hadde ikke vært i live tror jeg.... :O 

Håper dere alle har en nydelig lørdags kveld og nyter den :) 

Jeg har laget eplekake fra Kristine Weber sin hjemmeside, oppskrift finnes her

Og den ble nyyyydelig!! Tips hvis du skal lage den: Blir kaken litt høy i høyden, så steker du den nesten 40-45 min for å få den helt gjennomstekt. 
Tror neste gang jeg prøver å putte valnøtter i den også, uuuuuuu :D 




- Ulz - 

torsdag 27. mars 2014

Hjemmelaget musli

Så gøy at det var en del som testet frokost på krukke i går :D Håper det smakte.

Jeg har blitt veldig glad i smoothies om morgenen og spiser/drikker det så og si hver dag. Men i dag hadde jeg ikke nok bær eller grønt liggende i kjøleskapet, hadde heldigvis laget hjemmelaget musli her om dagen. Oppskrift er hentet fra http://lindastuhaug.blogg.no 
Klikk på linken, så blir du tatt direkte til oppskriften. 

Både hun og bakekona liker jeg veldig godt, de har en fin balanse på naturlig og gode oppskrifter, samtidig som du ikke må ofre flere tusenlapper på helsekosten. 
De gir ofte alternativer, men det kan være greit å ha sukrin, stevia og noe naturlig mel (mandelmel, kokosmel, havremel, peanøttmel osv) hjemme for det blir mye brukt. Passer perfekt for de som ikke tåler hvete. 
Og så finner man ofte på nye oppskrifter selv hvis man begynner å bruke produktene. 

Men tilbake til muslien - som ble faktisk fantastisk god!! 


Kan spises med melk, yogurt elle som snacks. Lukter deilig kanel og kardemomme :D 
Oppskriften er stor så du har for en god stund. 

Enjoy!

- Ulz - 

onsdag 26. mars 2014

Oppover igjen og frokost på krukke

Det går litt nedover og litt oppover for tiden. I går løsna det litt opp hos meg. Gikk først en trilletur i 3 timer med ei venninne og kom meg på trening. Valgte å gå på en gruppetime og fikk ut litt energi. Det mest positive ved å være medlem (jobbe) på treningssenter er at man har så mange muligheter. Du kan trene alene, med venner eller i grupper og det finnes mange måter å trene på. 
Det er lettere å finne noe man liker, og det er utrolig viktig. Spesielt når du skal starte å trene, da er det først om å gjøre å finne noe som gleder deg og gir deg motivasjon til å komme tilbake. Så kan man etterhvert vinkle inne treningen etter målsetningen sin. Det anbefaler nå hvertfall jeg, men mindre du har en skikkelig tidsklemme og må oppnå kjappe resultater. Da bør du skaffe deg en personlig trener som kan vise deg den mest effektive veien. 

MEN husk at etter graviditet er ikke all fasit en fasit. De aller fleste jenter/kvinner synes det går tregt etter graviditet og fødsel å komme tilbake til sitt normale jeg. 
Noen går hardt inn for å tape gravid kiloene, mens andre tar det kuli. Men de fleste står litt stille på vekta, og jeg blir mer og mer overbevist om at hormonene våre har mer å si enn det vi er klar over. 

Jeg fikk sovet en hel natt i forrige går og våknet med 4 cm mindre om midjen! På 1 natt!!!! 
Søvn er alfa og omega, det er sikkert. 
Selv om jeg kan mange "triks" og hva som skal fungere... så handler det ikke alltid om at man er flink og gjør alt rett. Kroppen styrer litt sitt eget løp, spesielt etter en slik tøff prosess. Men vi må ikke gi opp. Heller slappe litt av, nyte kose trening og spise fornuftig. Da vil det komme av seg selv. Sier jeg mer til meg selv nå :P

Da jeg kom hjem fra treningen i går ble jeg så inspirert at jeg lagde hjemmelaget musli og en frokost på krukke til i dag. 
Den frokosten ble knall god!! Fant oppskriften på bakekona.blogg.no men gjorde en liten annen vri på den. 
I stedet for å bruke vanilje yogurt brukte jeg gresk yogurt naturell og 4 dråper stevia med vanilje. 

Altså:
1 dl gresk yogurt
1 dl havregryn
Nesten 1 dl melk
4 dråper vanlije stevia
1 god ss sukrin gold

Alt blandet i en krukke, med litt frosne bær på toppen. Inn i kjøleskapet og dagen etterpå hadde jeg grov riskrem på krukke :) Namm namm! 






Kommer med musli rapport senere, har ikke smakt på den - men den lukter fantastisk!!! 


- Ulz - 

mandag 24. mars 2014

Zzzzzzzz

Nå kjenner jeg at energien begynner å suges ut litt og litt. 
Hun er mer sulten på nettene, og jeg går litt rundt i zombie verden på dagen. Har ikke trent siden fredag, og har helt ærlig for lite overskudd til det. 
Har hatt en fantastisk god helg med latskap, men er likevel sliten. Nå er klokka halv ni og jeg skal køye for er så trøtt at jeg er kvalm. 

Blir vel noen slike perioder innimellom fremover, og det er helt ok. Jeg er innstilt på de.. so bring it on. De går over. Håper jeg. 

Men betyr også at bloggen får lide litt for det. Men kommer tilbake sterkere :) 

Ha en nydelig natt!

- Ulz - 

torsdag 20. mars 2014

Komfortsonen - definasjonen

Det positive ved å leve i en liten boble om dagen, er at man får tenkt en god del og får ett  perspektiv på livet sitt. Har lest at det er mange som faktisk skifter yrke etter at de har vært i mammaperm, fordi de har fått tenkt mye og funnet ut hva de egentlig har lyst til. Jeg liker meg godt i jobben min, men har fått øya opp for andre sider. 

Nå skal jeg snu litt oppned på det vi trenere maser om... 

Jeg elsker å utvikle meg selv. Lese, lære og jeg ELSKER utfordringer. Dansen har ikke kommet lett til meg, jeg måtte jobbe hardt for det. Jeg er ingen bokorm og aldri hatt noe toppkarakterer (unntatt i anatomi), men jeg leser mye. 
Yoga har vært en tøff ny verden å steppe inn i siden jeg er så glad i styrke og fart. Men har lært masse og er i konstant vekst. 
Lastet ned en podcast om motivasjon, fordi jeg er veldig glad i å lese bøker om motivasjon. 
Men det som slo meg etterhvert jeg hørte på den, var at jeg har levd akkurat slik de foreslår. Jeg har pushet meg selv til alle kanter i mange år. Utviklet meg hele tiden og vært åpen for det nye. Jeg vet at det jeg kan i dag, kan være feil i morgen - så må hele tiden lese og oppdatere meg innen fagfeltet, som er ganske stort og med mange emner. 
Jeg har studert siden jeg startet på skolen, og til og med siste året i barnehagen sneik jeg meg til å lære noen bokstaver så jeg kunne begynne å skrive.

Så klart er det noen ting jeg kunne gjort bedre mer og nøyere, men jeg har fått gjort mye. Så nå spørr jeg meg selv: "Hva er neste steget? Hva kan jeg gjøre mer? Neste mål?" 



Når du har en liten baby hjemme ser du at tida går rasende fort. Ungen vokser foran ansiktet ditt mens du stirrer på den, så du må bare nyte hvert sekund. Det er da du forstår meningen i sitatet: "Livet er veien, ikke målet". 

Men hvis jeg skal virkelig gå i dypden for sitaten for min del.. hva vil komfortsonen si for meg? Så har det slått meg.. sakte. Og det er skummelt. For meg er komfortsonen å planlegge, utvikle og ha ett mål konstant. 
Min utfordring (og jeg tipper dette gjelder mange andre) er å bare være. Være fornøyd med det jeg har klart og der jeg er. 
Det å IKKE ha noe foran meg vil være mitt aller største steg ut av min komfortsone. Det betyr ikke at jeg skal slutte å uvikle meg, men det er nettopp det. Ved å stoppe opp litt og nyte hverdagen så utvikles jeg. 

Så nå skal jeg sette meg litt tilbake med en kaffe og ikke tenke over alt jeg burde/ville/skulle ha gjort. Men heller fortelle meg selv hvor bra jeg har gjort det :) 

- Ulz - 





onsdag 19. mars 2014

Hjemme i stuen yoga

Vært litt stille her i par dager, beklager. Vi er inni en mamma-dalt-periode der hun knapt vil sove alene. Jippi. Mulig hun begynner å bli veldig klar for å få grøt.. jeg vet ikke. Man famler litt i mørket.. å google ting er farlig, det er jo alle meninger der ute. 
Blir noen slitsomme dager, men heldigvis har jeg klart å snike meg en 30min joggetur her og der og gjort yoga på kvelden etter hun er i seng. Det går vel over, har jeg hørt og trøster meg med det :)
Men imens vil bloggen lide litt :/ 

Er du i samme situasjon som meg så kanskje dette kan hjelpe? 
Hvis du får bare 15 min på matta hjemme i din egen stue vil det gjøre underverker for en litt stram rygg etter å ha bært og amma hele dagen. 
Jeg liker veldig godt denne siden: www.yogaglo.com. Her finner du yoga klasser som du streamer, eller du kan bruke appen deres til ipad/iphone og laste ned dine favoritter til offline mode. Anbefales absolutt! 



Nå blir det tidlig kveld på meg, er helt utslitt i hodet.  

- Ulz - 



mandag 17. mars 2014

Dagens jogg

.. var tung. Selv om det var magisk sol og blå himmel, knapt noe vind, så var den tung. Beina føltes som bly og jeg måtte flere ganger si til meg selv: "Til neste stolpe. Til huset der borte.." 
Jeg fullførte :D 

Det er noen som har kommet til meg etter jeg skrev om jogging her på bloggen, og fortalt at de har blitt inspirert til å løpe de også. Og det er råbra! :D 
Men så virker de skuffet og nesten litt flau over seg selv når de forteller hvor fort og hvor langt de har jogget. Som om jeg har jogget maraton...?? 
Har det slått noen hvorfor det ikke står noen ting om avstand eller hastighet når jeg skriver om mine turer?? Fordi jeg er flau over det. 
Men her kommer det... 
Min første tur varte i 28 minutter og tror jeg døde litt når jeg krabba inn døren. Hvor langt? 2,4 km. 
Ja, det er kanskje litt trist... hvertfall for en personlig trener :P 
Men jeg jogga det!! Og jeg bor ØVERST i en bakke så jeg må altid avslutte turen med en krass oppoverbakke. Bruker det som en god unskyldning.

I dag jogget jeg 36 minutter og kom meg 5,2 km. Så det er fremgang! Men jeg er langt unna noe løp. 

Så før du slår deg selv ned at det ikke er noe vits i å jogge fordi formen er crappy - tenk igjen. Kom deg ut. Jogg. Selv om hastigheten er lavere enn når du går. Du gjør det i det minste. 

Jeg har lest om mange facebook oppdateringer og blogginnlegg om brifing om både løpeturer, hvor tungt folk løfter. Men husk... alle de begynte en plass. De startet på bunnen en gang, men de fortalte neppe om det på facebook eller instagram. De ventet til det var bra nok til å fortelle noen om det. 
Vel, nå forteller jeg deg hvor jeg begynte. Start du og!

Sees på løpebanen :D 



- Ulz - 

P.s. Bildet er ikke av meg. Funnet på google.  

søndag 16. mars 2014

Varier treningen din

Så, er du gira på trening? 
Danser du på vei og smiler når du går inn døren? 

Vi har alle opp og ned dager, og noen ganger er det bare tungt å ta det steget inn døren. Men hvis du er på en plass der du vil grave deg ned bare du tenker på treningen du har i morgen, så er det på tide å gjøre noen tiltak. 
Veldig mange starter bra med treningen sin for så å miste motivasjonen etter noen uker. Hvorfor? 
En av de største grunnene er at treningen ikke varierer nok. De har begynt med rolig jogg i 20 min på mølle eller elypse maskin og 3 øvelser i styrkesalen. Hva er neste trinn? 
Kroppen venner seg kjapt til trening, så skal du ha noe fremgang så må du øke både motstand og intensitet. 





Her er noen tips for å gi deg den lille ekstra umphen:

1. Ofte så synes jeg det hjelper å bare lage ny musikkliste for treningen. Det gjør at jeg blir mer gira, øker motstanden eller løper fortere og lengre automatisk. Det er noen ganger nok :) 

2. Spice it up med en ny mageøvelse. Det kan være en liten ekstra dytt å vite at du skal på slutten av økta kjøre noen dynamiske plankevarienter i stedet for den kjedelige sit up (noe jeg egentlig ikke anbefaler). 

3. Bytt om på hva du kjører først. WHAT? Det er jo crazy!  

Er du den som jogger i halvtime først, for å varme opp - og så trene styrke? Switch. Varm opp til en låt på mølla, varm opp dynamisk, feks knebøy med kun kroppsvekt, tøy ut der du er stiv og peis på med styrke. Så tar du den rolige jogginga etterpå. ELLER gjør du omvendt, så jogger du intervaller først, før du trener styrken. 
Sier som regel at du bør trene det som er hovedmålet først, la energien din gå til det. Men er målet ditt "å bli i bedre form" så er bare gøy å variere. 

4. Hvis du trener 2 ganger i uken, 30 min styrke, 30 min cardio - fjern biceps og triceps isolasjons øvelser. Du kan løfte på bæreposene dine på vei hjem fra butikken, bruk tiden din fornuftig med store baseøvelser for hele kroppen. Knebøy, utfall, push ups, roing, chins og så videre. Resultatene vil komme kjapperer og du vil ikke kjede deg på trening. 

5. Varier cardio/kondisjonen din med hvilke maskiner du bruker. Feks 10 min på elypsemaskin, 10 min på ro maskinen og 10 min med hoppe tau. Vips - 30 min har gått! 

6. Varier hvordan du kjører cardio. Det er ikke bare enten rolig langkjøring der du diskuterer middag med naboen eller hard core intervaller der du hopper av og på mølla in the speed of light. Det finnes mange veier til Roma og du kan variere intensiteten din uten å gå til ytterpunkter. Feks, jogg rolig i 2 min, løp kjapt i 1 min - gjenta 4-6 ganger. Eller Jogg 1 min, gå 1 min, jogg 2 min, gå 1 min, jogg 3 min, gå 1 min.. osv. til du snur og jogger deg ned igjen, med 1 min imellom dragene. Gjorde den selv i går - utrolig effektiv og tida fløy! 

7. Test ut noen gruppetimer. Og gutta - det er noe der for alle! I dag er det ikke bare Jande Fonda aerobic som foregår der inne. Nå kan du velge imellom kettelbells (de kulene med håndtak), slyngetrening, sykling, elypsemaskin timer, styrketrening i mange variasjoner... og selvfølgelig mye av det gamle gode også. 
Noen trives best i grupper, vi er jo flokkdyr! :D 

8. Kjøp deg personlig teener time/r. Ja, det koster litt, men det er så verdt det. Bruker du ikke penger på en flink frisør eller massør? Se på det som ett lite kurs, der du investerer i din helse og fremtid. 

9. Ta en rolig økt i ny og ne. Ikke alle treningsøkter må være så tunge at du knapt klarer å kjøre hjem etterpå. En rolig restutisjons økt gjør deg godt og kan gi deg glede ved trening igjen. Yoga, rolig gåtur eller noen sakte svømmetak i bassenget gjør susen. Og gjerne etterfulgt av badstue. 




Håper du finner piffen igjen :D 
Snart ny uke og nye muligheter! 

- Ulz - 

fredag 14. mars 2014

torsdag 13. mars 2014

Ikke se på naboen!

Dette er mest sikta til meg selv, men kanskje noen flere føler det treffer. 

Jeg har som regel vært veldig opptatt i min egen verden når jeg trener, og liker best å trene alene. Jeg liker å ha musikk på ørene og stenge alle andre ute for å fokusere på det jeg holder på med. 
Men etter graviditeten så har usikkerheten kommet og jeg merker at jeg gjør feilen mange ferskinger gjør. Man ser mye på naboen. 

Etter at jeg begynte å jobbe i studio for 10 år siden så har jeg lært meg de ulike personlighetene, og de fleste som er usikre på hva de gjør kopierer naboen i håp om å treffe på noe korrekt. 
Oioi, her kan det gå mye galt... De kan gjøre noe som er totalt meningsløst... 


Og du kan risikere å skade deg. 
Du aner ikke hvilken bakgrunn innen trening de har. Det er fult mulig at de er like uvitende som deg og bare gjør noe de har sett på youtube.

Eller så kan det hende at de gjør noe som er fornuftig og gjennomtenkt, men det er til deres kropp, nivå og mål med treningen. Det kan være en spesiell rehabiliteringsøvelse. 

Kopierer du noen uten å vite hensikten bak øvelsen kan du risikere å skape en ubalanse i kroppen og kanskje trene for mye på en "side" og glemme det andre. Feks 3 brystøvelser og en mage øvelse. Hva med ryggen??? Det de fleste bør prioritere. 

Nå roter jeg meg litt bort her.. 

Ved å se på naboen så kan det hende du bare trykker deg selv ned. 
Jeg har begynnt å løpe. Løpt ute en del og feeling pretty good. Til og med kjøpt pigger som er ganske huge for å være meg. Og selv om jeg vet at jeg er en treg løper, så føler jeg meg som Rocky når jeg kommer inn døren hjemme. 
I går jogga jeg på mølla siden det var piss vær og jeg har ikke en skikkelig ute bukse til å takle det. 
Starta maskinen, varma opp og begynte så på mine intervaller som var dagens plan. 
Kjørte 4x4 i går og etter runde 2 var jeg på en go. 
Så kommer det en dritt unge og VARMER opp på det samme nivået som jeg LØP på..... Og så setter han i gang og jogger langkjøring på ett nivå jeg ville ha dødd i etter 2 min. Takk for meg. 
Jeg var peist etter min egen økt, og gikk fra mølla egentlig ganske fornøyd. Så så jeg på duden jogge kuli i ett tempo jeg hadde fått flytur av mølla på.. og ble bare lei meg. 

Det skulle jeg ALDRI ha gjort. Det er min trening. Og så lenge jeg vet hvor jeg ligger i forhold til hva jeg klarer, så spiller det ingen rolle hva naboen gjør. Jeg pusher meg selv. Pulsen min lå på 94% av max på slutten, som er helt aksetabelt til å være en god økt. Lå gjennomsnittlig på 84%, inkludert pausene imellom. Så Go Me. 

Kjenner du deg igjen på dette, så vit at du er ikke alene. ALLE gjør denne feilen innimellom. Men spesielt vi jenter er flinke å sammenligne oss med andre jenter og dytte oss selv ned der vi får muligheten. 
Slutt. 
Du er bra. Du er på stedet. Do your thing! 

Jeg heier på deg :)

- Ulz - 



onsdag 12. mars 2014

IS :D

Hvem elsker ikke is??? :D I går ble det testet en ny is. 

3 fryste bananer
1,5 ts kanel


Kjørte det med stavmikser og VIPS... 


En nydelig banan og kanel is! Med 3 stykk bananer ble den vanvittig mektig, så jeg orket bare halve skålen. Men den var knall god og skal lages igjen. Konsistensen var som en sorbè, akkurat passe myk og kald. 
Oppskriften er hentet fra en islandsk matside, for de som forstår språket er bare å gå inn på http://maturmillimala.com/

Ja takk til dessert hver dag! 

- Ulz - 



tirsdag 11. mars 2014

Sukkerfri dag2

All right - ingen seriøse abstinenser. So far, so good :D 

Treningen i dag gikk overraskende bra, selv om jeg måtte droppe siste 2 øvelsene pga en skrikende unge hjemme. Jaja, får bare innse at dette kan skje i ny og ne. 
Selv om jeg ligger på ca 50% av det jeg løftet før baby, på markløft og knebøy, så går det sånn oppover at jeg klarer å holde motivasjonen gående. Jeg ser at bakken går opp og ikke ned :D 
Men tror også at det har mye med at jeg har klart å snudd hodet litt. Se oppover, så går det oppover. 

I går når søtsuget kom tuslende så brukte jeg ett tips fra min lille søster (som slettes ikke er så dum!) og fryste ned noen druer. 

Vanlig drueboks kan lett skli ned hos meg, og da får jeg bare vondt i magen. Men når de er fryste og man må jobbe litt for de, så blir det ikke så mange til det er nok. Og så er det litt "is" aktig. Hvem sier nei til is liksom :P 
I kveld skal jeg faktisk teste ut en ny is oppskrift med kun 2 ingredienser!!! Oi oi oi ...... kommer i morgen med rapport! 

- Ulz - 







mandag 10. mars 2014

Dåp og neste epoke - NÅ

Da er man tilbake i Bodø, med storm! Trodde ikke vi skulle finne bakken trygt på ett tidspunkt :/ 
Det har vært helt fantastisk å være hjemme, som vanlig. Og dåpen ble meget vellykket, ungen fikk vann og navn:D 
Jeg fikk sjekket mine muffins ferdigheter, og må si - jeg lager maniac gulrot muffins. Oppskrift hentet fra www.detsoteliv.no. OBS - det er ikke en fitness-mat-side, this is the real shit. MED sukker, hvete og melk. 






Koselig med familien samlet, jeg får en goooood feeling å ha alle de rundt meg. 
Av en eller annen grunn klarer jeg å finne igjen min egen motivasjon i hverdagen når jeg er hjemme. Det kan være fordi hjemme har jeg ett null punkt, der jeg kan sette meg litt tilbake og få ett perspektiv. Midt i hverdagen så går tiden så fort at det ofte kan være vanskelig å tenke over hva man faktisk gjør, og hvordan man egentlig har det. 

Nå er lille knøtt 3,5 mnd. Og NÅ merker jeg at jeg slapper av. Jeg begynner å kjenne henne, hun har fått sine små rutiner (vet det kan plutselig endre seg) og nå begynner min egen kropp og hode å falle litt tilbake. Veien er fortsatt igjen, men føler jeg har fått overblikk.
              Det føles som den første perioden er over. Hun er ikke tiny lenger, og jeg føler meg ikke så CRAP lenger. Selv om styrken ikke er der, så føler jeg ikke for å rope ut på treningssenteret "JEG HAR NETTOPP FØDA, DERFOR SER JEG SÅNN UT OG LØFTER SÅ LITE". Hehe, merkelig at man skal bry seg så mye om hva andre tenker. Og vet selv at de fleste har fult med sitt på trening, men likevel. Usikkerheten er der, og når man en gang følte seg i bra form, så er det kjedelig å starte fra bunnen. Uansett grunn. 

Jeg jogga dagen før dåpen og møtte dette synet: 



Og noe i meg sa: "Nå". 

Nå er jeg klar for å møte min hverdag igjen. Selv om tiden går, og jeg har startet å trene for lengst, så har jeg vel ikke vært fullstendig klar for å komme meg back on track. 

er jeg klar til å finne tilbake til min normale kost, den har vært på en laaaaang ferie. Spesielt med tanke på sukkermengden. Noe jeg spiste mye mindre av før. Jeg må helt ærlig innrømme at jeg har trøstespist med sukker. Og forstår Sååååå mye bedre hvorfor man kan lett ty til sukker i perioder man er litt nedenfor. Det er en kompis. En bestevenn du alltid har, desverre for oss i Norge der han er så ufattelig lett tilgjengelig. 
Jeg har spist normal mat, men jeg har også spist mye crap. Kalori mengden har ikke vært skihøy, men det er innholdet av de kaloriene som har vært dårlig. Og jeg har følt meg deretter.  
Så kan man si: "Men du burde vite bedre da. Du som jobber som personlig trener og studerer ernæring." 
Ha ha ha.. Jeg er menneske. Som du. Og ikke si til meg at du aldri spiser noe du VET er dårlig for deg. Men vi gjør det for det. 
Og nå har jeg vært inni en berg og dalbane, som jeg endelig er klar for å stige av. Nå vil jeg på pariserhjulet og komme meg opp. 

Så jeg og mamma har inngått en sukkerfri-hverdag-avtale frem til vi drar til Island om en måned. Da er det påske, og jeg SKAL ha islandsk sjokolade påskeegg. 
Mest for minnene om barndommen og smurfen på toppen. Lenge leve ungen inni oss alle! 
Det er da snakk om hvitt sukker. Godteri, sjokolade, is, kjeks, kaker er fy mat. Frukt, bær og nøtter er jippi mat. Jeg skal ikke på noen diett eller slanking, det må trekkes frem. Jeg fullammer enda, og det er ikke anbefalt å begynne på noe heftig slanking (jeg tror egentlig ikke på diett) men bare å få luka ut det jeg og ungen ikke trenger. 
Har ikke tenkt å kutte det ut for evig, men trenger en real detox. 

Regner med å få abstinenser i morgen. Snakkes! 

- Ulz - 







torsdag 6. mars 2014

Play that funky music

Nå er det snart dåp for lillesnupp og hele fokuset mitt går til det for tiden. Vasking av hus (mamma og ataata sitt), matlaging og bakst og så klart dekorering, er det som kommer til å stå i hodet mitt de neste dagene, så jeg tar en liten "time out" til neste uke. Vi får masse gjester i helga og tipper jeg står dekket i deig fremover. 



Først hadde jeg en tanke om å bare få en prest til å kaste litt vann på hodet hennes på sykehuset, men nå lurer jeg på om fargen på ballongene matcher lysene.. det ble plutselig litt større. 

På Island er dette ikke så stort, var det hvertfall ikke før. Mens her i Norge har jeg inntrykket av at noen bruker nesten like mye penger som til en konfirmasjon, hvis ikke like mye som til bryllup. 
Det er koselig med sammenkomst av familier, absolutt. Men må innrømme at jeg føler litt press på at dette må være så fancy. 

------

Leste en artikkel på trening.no som endelig bekrefter det jeg har ment i mange år. Musikk GIR bedre humør :D LEs den her
Pluss så klart en piff i kroppen, slik at du kanskje yter mer. Jeg vet hvertfall selv at jeg er avhengig av musikk på ørene, uansett hva jeg trener. Yoga er det eneste jeg ikke trenger musikk til, men det er i en helt annen kategori. 

Kommer senere med innlegg med hvilken musikk jeg bruker, til hva :P 

Ha en knall helg videre! 

- Ulz - 

onsdag 5. mars 2014

"Du kommer til å bekymre deg"

Hørte den setningen masse mens jeg var gravid. "Du kommer til å være redd for alt, og bekymret for den minste tingen." Jeg var forberedt på å være bekymra for at ungen skal slå seg når hun skal lære seg å gå. Og stå opp på natta for å sjekke at hun puster. 
Men det som faktisk bekymrer meg mest, er fremtiden hennes når hun vokser opp. 

Hvis generesjonen i dag sliter i dag med kroppsideal press, hva om 13 år?

16% av 8 åringene i dag er i katigorien overvekt og 17% av 15 åringene, i Norge. 

Samtidig som det er anslått at 230.000 kvinner i alder 15-44 har en spiseforstyrrelse i Norge. Mesteparten av dette er i form av bulimi, og starter som regel i en ung alder. 

Og la oss ikke glemme ortoreksi som nesten er like smittsomt som forkjølelse. For de som ikke helt vet hva det går utpå, kort sagt er det overopptatthet av det å være sunn. Det går ofte utover livskvalitet og helse. 

Hva skal man gjøre??? 

Man kan ikke nekte ungen sin å vokse opp i dette samfunnet. Facebook, instagram og twitter and so on and so on er her for å bli. 







Og man kan ikke forby dem å være en del av det. Det kan rett og slett få sosiale konsekvenser hvis man som foreldre nekter barna å få være en del av det.
Joda, grensesetting er nøkkelordet. Snakke med de og støtte opp uansett. 


Men jeg ER så glad for at jeg slapp å vokse opp med facebook. 
Om 13 år vil det være helt normalt at nettet florerer med barnebilder av alle, i alle slags klær (noen uten) og alle slags situasjoner. Vi aner jo ikke hvordan det kommer til å påvirke dem, men mest sannsynlig vil det være så normalt da at det ikke har noe å si. Med mindre foreldrene har virkelig gjort en tabu. 

Det er litt trist at unger i dag vokser opp sååååå mye tidligere enn før. 
Jeg skal kanskje ikke sammenligne med meg selv, jeg trodde på julenissen til jeg var 13 :P 



Jeg elsker min barndom. Å komme hjem etter skolen og spise en hel gulost, uten å ANE hva jeg puttet i meg. Jeg løp det uansett av meg rett etterpå. 

Hvor lenge ser de på tegnefilm nå? Til de er 8? 
Søstern min brukte tegenfilmene på morgenen som en klokke til å vite når hun skulle spise frokost, kle på seg og gå ut av døren. 
Jeg ser fortsatt på tegnefilm...... 

Før var det idretten som sugde til seg ungeflokken. I dag er det ekstremt få etter 14/15 år som holder på med idrett. De melder seg inn på treningssenter. Det er gode nyheter for oss som jobber der, men er det like gode nyheter for ungdommen? At de står mesteparten foran speil i tights og dømmer seg selv ut og inn? Eller løpe rundt ute og jage en ball der tankene er i spillet? 

Jeg likte å prøve all slags idrett, fra fotball, tennis, innebandy og dans. Jeg var ikke akkurat en super tennis playa, men min venninne var. Så jeg var der, mest for å følge henne til trening. Grunnen var aldri "trening". 
I dag er mye av fokuset på at ungene må røre på seg noe, fordi hverdagen er ellers mye stillesittende. Lekeplassene har blitt ensomme :(



Bilde fra:

På Island hadde vi en barnehage rett bak blokka der vi bodde. Der brukte jeg mange timer å leke i, selv etter at jeg ble ferdig i barnehagen. Og jeg var aldri alene. Man kunne stikke dit etter middag og bare møte noen andre unger der som ble med i din fantasi verden! 

Og jeg kunne faktisk GÅ alene til barnehagen mitt siste år der. Hvem gjør det i dag? Jeg hadde aldri turt å la min egen unge gå alene noen steder. Pappan hennes vil mest sannsynlig ha henne i hundebånd til hun er fylt 18, haha. 

Det er ett stort spørsmålstegn i mitt hode til alt dette. Hvordan? Hva? DET er min største bekymring. 

Jeg vil så gjerne at hun skal få beholde sin barnslige kreativitet. Ja, hun skal få lære at gulrot er bra, potetgull not so much. Men jeg hååååper at vi kommer til å klare å finne en balanse på dette. 


Nå skal jeg nyte tiden mens hun sover og få i meg mat :) Hmm.. lurer på om vi har gulost? 

- Ulz - 




Kilder: 
- http://www.iks.no/iks/presse/informasjon/
- http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=List_6212&Main_6157=6263:0:25,6306&MainContent_6263=6464:0:25,6308&List_6212=6218:0:25,6320:1:0:0:::0:0








tirsdag 4. mars 2014

Dagens nutriblast

Den som sier at det ikke er lett å få i seg nok frukt og grønt, watch and learn!

Etter jeg fikk denne fantastiske dingsen, nutribullet, på kjøkkenet så får jeg i meg rask og knallgod frokost, hver dag! 
Med denne fikk jeg en bok som basicly sier at man har i grønt 50% (spinat, kål, salatblad osv), frukt/bær 50% og vann. Vips! 
Vil man ha mer næring og en fyldigere shake så legger man til enten nøtter eller bær. 

I dag disket jeg opp en super fresh en som jeg vil dele. Fordi den er så enkel! 

 Pluss vann :D 

Jeg har blitt mer og mer fan av spinat. De siste årene har jeg brukt det som en del i salaten og middagen i stedet for salatblad. Fordi det smaker rett og slett... behagelig. Det ødelegger ingen ting annen smak, pluss den er smekkfull av godheter som folat, vitamin K og vitamin A (i form av karotenoider - det som kroppen kan danne om til aktivt vitamin A ved behov), riboflavin (vitamin B2), vitamin C, kalsium, jern, antioksidanter og fytokjemikalier (en slags antioksidant). 

Jeg kan lett småspise spinat mens jeg lager mat (de få gangene jeg gjør det:P) uten å få i meg for stor del av middagen før man setter seg ned. 

For dere som søker etter flere protein kilder, feks vegetarianere, den inneholder i tillegg faktisk (hele) 2,6 gram protein per 100 gram, 0,6 gram fett og 0,4 gram karbohydrater. 
I forskjell til isbergsalaten som inneholder 0,8 gram protein, 0,1 gram fett og 1,5 gram karbohydrater. 
Det er kanskje ikke mye, men det er en start. For å sette det i perspektiv, det er rundt 30 gram protein i kyllingfilè 100gram. 










Du kan bruke blender eller stavmikser, er litt usikker på resultatet. Eller bare skjære dette opp til en mini salat :D 


Enjoy! 



-Ulz - 


Kilder: 

http://www.bama.no

- http://snl.no/riboflavin

- http://sml.snl.no/fytokjemikalier

mandag 3. mars 2014

Moroheter etter fødsel

Keep it simple. 

Jeg hører dette MYE. Hold det enkelt. Ikke tenk for avansert. Om det er treningsprogram for en kunde, ny koreografi (uansett nivå) eller når jeg skal pynte meg for byen -5 kg smykker, hatt, hansker og discokule-sko er too much når man ikke er Lady Gaga. 

Men først i går fikk jeg virkelig smake på det. Var på vei til trening, og måtte mane meg skikkelig opp på veien. Når jeg hadde parkert og var på vei inn bestemte jeg meg. Jeg starter på nytt. Helt pånytt. 
Og GODT var det! Fikk tatt meg ut, og løp intervaller etterpå siden programmet er kortere enn det forrige. 
Jeg tror faktisk at grunnen til at jeg var så vanvittig demotivert var fordi programmet jeg hadde begynt på hadde vært rå artig om min normale grunnstyrke hadde vært på topp. Det er mange en fots og en side øvelser som krever balanse, eksplosivitet der jeg trenger at bekkenet er fult på plass og øvelser som er avanserte. Og det å begynne i crappy (ustabil) form var absolutt ikke ideelt, for meg. 

Og selv om jeg fortsatt er ett stykke unna der jeg har vært, så føles det deilig å være så støl i rompa i dag at jeg gikk sideveis ned trappa. Jeg smilte og sukka for hvert skritt! ;D 

Obs - resten er kanskje too much info, spesielt for gutta. Men jeg er bare ærlig. 

Nå finnes det ikke noe fasit på hvordan man skal og bør trene etter graviditet og fødsel, fordi ingen er lik. Noen løper som sagt maraton en uke etter, og har hørt om kvinner som perser i knebøy (løfter det tyngste de noen gang har løftet). 
Men jeg har hvertfall lært masse om hva som KAN skje i etterkant. For helt ærlig - jeg ANTE ikke at man kunne slite sånn i etterkant også. Slite er kanskje ikke helt korrekte ordet jeg burde bruke på meg selv for har hørt om de som sitter i rullestol etterpå pga bekkenløsning. Jeg er vel kanskje midt på tre av plager som kan oppstå. 

Skulle øøøønske at noen hadde fortalt meg at vekta raser ikke ned hos alle. Er faktisk mer normalt at kroppen gjerne tviholder på noen ekstra kilo for å passe på at den har nok til melkeproduksjonen. Dette kan ta opp til 1 år før det stabiliserer seg. Hos andre kan de gå ut av sykehuset i samme olabuksa som før de ble gravid, og den kan også henge såvidt på. 
           PLUSS - er du en av de lucky one som får en liten en som nekter å sove, eller sover dårlig så er det ikke så rart at kroppen din gjør motstand. Søvn trenger vi alle! Mangel på søvn forstyrrer kroppens naturlige "reperasjoner" og den er vi helt avhengig av. 

Graviditetshormonet relaxin som gjør at bekkenet åpner seg, og gjør gjerne alle ledd slakkere, er ikke ute av kroppen før etter halvt år! Det betyr, du KAN ha bekkenløsning etterpå også. Pass på leddutslag! 

At man svetter så mye?!?! Jeg må ofte ut på snøfylte verandaen i singlet for å lufte meg, og samtidig polstre inn puppa med ullinnlegg for å beskytte melka. 

Svimmelheten er fortsatt hos meg som en god (kan diskuteres) følgesvenn, og nå er vi så BFF at jeg merker knapt at jeg holder på å svime av hver gang jeg reiser meg opp. Blodtrykket er fortsatt lavt. 

Jeg er sulten 24/7! Samtidig som jeg ikke rekker å spise så mye, hvertfall når jeg er alene med klumpen. Ikke en særlig god kombo.

Håret detter av. Kjempe stas å stå i dusjen og dra ut hårlengdene.... 

Neglene mine - ÅÅÅÅH, MISS THEM - er spist opp av hennes mat. De knekker konstant og huden rundt er så tørr at den sprekker opp hele tiden. Selv om jeg smører den inn med A krem og babyolje.  

Hormonkokteilen svømmer fortsatt inni kroppen og får meg til å gråte bare jeg ser en hvalp. Klarte faktisk ikke se på OL (ikke at jeg hadde sett så mye uansett) fordi det VERKER i kroppen hver gang noen detter og slår seg. Jeg får fysisk vondt i meg. 

Musklene rundt bekkenet og korsrygg har gjort mega motstand på det hele. De har snørpa seg sammen og skaper så klart ubalanse i resten av kroppen. 
Forside lår og sete er tight! Og ikke på den gode måten.. Jeg klarer knapt å strekke ut hofteleddsbøyerne skikkelig, og jeg gjorde og gjør yoga regelmessig. Har funnet ut hvorfor knærne skriker etter løping, forsiden på lårene er så stramme at de drar i kneleddet :( 
Det er det mest positive ved yoga (for min del), at jeg får til å kartlagt kroppen og finner ut hva som skjer i den. 

Pluss alle de "normale" tilstandene... melkespreng, spesielt på natta når hun ikke er sulten nok til å våkne, den berømte "ammetåka" der man glemmer noen ganger sitt eget navn og lite søvn bivirkninger. 

Det er ikke en fest. Ikke hver dag hvertfall. Men det kommer seg. Må huske på det og minne meg selv på det, hver dag. Selv om jeg våkner opp til verdens største og søteste smil hver dag, og blir minnet på at alt er verdt det.. så må jeg få lov til å klage. 

Litt ihvertfall :P 

Noen andre som har opplevd flere moroheter etterpå? 

- Ulz -