søndag 30. juni 2013

Must watch

Fant en dokumentar på nrk tv, via en blogg jeg er innom i ny og ne, http://camillaandersen.wordpress.com. Absolutt å anbefale! Etter min mening har hun de sunne verdiene som gjør det enkelt for mannen i gata å spise litt sunnere. 
Som de sier i denne dokumentaren så kan det være vanskelig å legge om kosten sin, men det gjelder å gjøre de valgene som du kan leve med resten av livet. 
Hun er også gründer av kostholdsveilederen Somebody, www.somebody.no

Dokumentaren handler om sukker og industrien rundt dette fantastiske stoffet.... Det er slike dokumentarer som er verdt å "ofre" en time fra hverdagen sin til. 

Se her !

Selv om den er rettet mest mot Sverige og USA, der de spiser enoooorme mengder søtsaker, så er det absloutt også for oss her i Norge og resten av verden. 
Vi spiser mye sukker og mye av den er skjult. Ikke stikk fingrene i ørene og lat som ingen ting. Dette gjelder oss alle fleste. 


SE :) 




onsdag 26. juni 2013

To plank or not plank





Føler for å gi mitt svar på denne diskusjonen som flommer over i media, facebook og blogger. Jeg skrev jo ett innlegg for en liten stund tilbake om hvor bra planken er, så føler nesten for å begrunne det litt dypere. 

Her kan du lese en av de artiklene som beskriver hvorfor planken ikke er det beste alternativet for magetrening. 
Og denne artikkelen "advarer" mot planken.... 

Ok. Jeg skal prøve å holde meg kort og konsis. 

For det første, så bruker begge forfatterne gravide og mennesker som er så store at magemusklene har sklidd fra hverandre som eksempel. 
Jeg tror neppe at en utdannet PT (håper det hvertfall) ikke vil starte med å sette en fersk mamma på planken på bakken med en gang uten å analysere kroppen og hennes anatomi. Samme gjelder egentlig for alle utrente individer. 
I tillegg - så kan planken starte ved å sette armene foran deg til en vegg slik at du står i en svak vinkel, men nok til å aktivisere buken.

Det er en grunn til det er en utdanning og et yrke til PT, fordi det finnes ca 5 millioner mennesker i Norge, og ingen er like. Vi har forskjellige forutsetninger og ulike mål, og derfor er det forskjellig på hva som er funksjonelt for deg og for meg. 
Derfor trengs det planlegging, kartlegging og evaluering underveis på hver enkelts trening. Her kommer vi inn i bildet :) 

Planken er utmerket øvelse for friske mennesker som ønsker en sterk core til å takle tunge løft, barn som hopper på deg, flytting og oppussing feks.. Skjer noen av disse tilfellene deg? 

Jeg leste en veldig bra bok om trening for mage, og hvordan disse musklene fungerer i praksis. Anbefales absolutt om du er interressert i emnet, boka heter new rules for lifting for abs. Skrevet av Lou Schuler og Alwyn Cosgrove, som skrev også den boka med programmet som jeg fulgte slavisk i 10 mnd og ga meg mine beste resultater ever. 

Har også vært på workshop med Mathias Lillelien om mage/core trening. Han kom med artikkel om basisøvelser på dn for to år siden. 

Jeg ble en gang kontaktet av en journalist angående trening for ett sykkelritt. Dagen etterpå sendte hun meg artikkelen som hun skulle legge ut i avisen med overskrift: "Advarer mot ensidig trening". 
Jeg ble lynings og ba henne fjerne ordet "advarer" fra hele teksten. Jeg rett og slett anbefalte syklistene å trene mer enn kun sykling for å unngå belastningskader og stagnasjon. Men absolutt, mengden bør ligge på hovedfokuset... men dette er så typisk slike journalister. Det som fanger mest lesere skal ned. Det er nesten ikke lov å si det som er korrekt: "Vi er forskjellige alle sammen og trenger forskjellige ting. Gjelder trening, kosthold og livsttil." 
Det er enkelt, vanskelig og rett! Men ikke særlig fengende å skrive. 

For å oppsummere: 
Varier på treningen din. Finn det som funker for deg, eller få hjelp til å finne hva som er det beste for deg der du er nå. 











søndag 23. juni 2013

Sommer = tid for deg selv

Disse late sommerdagene er en perfekt tid til å lene seg godt tilbake, nyte deilig mat, godt selskap og ta litt tid til deg selv.
Det er nå folk tar ferier og bruker tid med familie eller venner. Det er viktig å bruke denne tiden til det, for vi har det ofte travelt resten av året til jobb, skole og hverdag. 


 Men det kan også bli for mye planlegging på alt det en skal rekke, og gjøre i ferien. Det kan bli så mye at man er sliten når jobb eller skole starter igjen i august. Å ha ferie trenger ikke bety at du må ha par dager etter ferien til å slappe av og hente deg inn igjen.
          Det er nå du skal ha tid til å våkne, og tenke :"Hmmm, hva skal jeg finne på i dag?" Tips fra meg til deg: lær deg å kunne legge deg etter en dag der du ikke har gjort annet enn å sippe til en kald øl på verandaen UTEN å ha dårlig samvittighet. 
Legg bort, "må", "burde" og "skulle" og NYT fritiden din. Dette er din tid. Og du bestemmer hva du vil bruke den til. Om det er å bygge garasje, dra til Tyrkia eller lese ei bok - ditt valg. 


Sommeren er ogå en fantastisk tid til å lene seg tilbake og tenke litt over, hvor du er i livet. Om du har det ok, om det er noen drømmer som du har glemt på veien som du kanskje kan hente tilbake igjen. Da har du litt tid til å finne ut veien videre, til det målet :) 
Husk - det er aldri for sent! 






lørdag 22. juni 2013

Smurfedag

Da har vi det og, egen smurfedag! Synes det er fantasisk :) 

Se bildeserien her på vg.no 

Når jeg var liten elsket jeg smurfene, det var en av mine yndlings tegneserier. Pluss at jeg samlet på de (små figurerer) og hadde nesten hele skokken. Det er 100 smurfer i alt, så det er en del. 
Gratulerer til dere, små herlige blå figurer!!!


torsdag 20. juni 2013

River opp stillheten med nytt fra USA

Jepp, da har det vært stille her inne nok. På tide å riste litt. 

Jeg har nylig publisert ut på facebook at jeg er gravid og er ca halvveis, og det er derfor det har vært så stille her inne. For å være ærlig og kort på det, så har det påvirket min hverdag så mye at jeg har ikke klart å fokusere på bloggen min. 
Det var ikke noe som jeg var forberedt på, og ble i tillegg veldig dårlig og vært svimmel siden da. Min egen trening har blitt redusert ned til kun yoga praksis (som jeg er sjeleglad for at jeg får gjort) og mitt kosthold har endret seg drastisk. Ikke nødvendigvis så utrolig dårligere, men endret seg. 
Har vært tøft, og vanskelig å finne gnist til å motivere mye en fantastisk sunne livstilen, når jeg selv spyr av fisk og blir dårlig av all trening som gir meg puls. 

MEN - som jeg har lært og lærer hver dag. Det er utrolig hva som har skjedd med meg, min innstilling og min aksept av kroppen. Har fått en helt annen respekt for menneskekroppen og psyken. 
Så ser på de siste månedene og tiden fremover som en god læringssprosess som jeg vokser (også bokstavelig talt) på :) 

Har begynt å lese litt på fagstoff igjen, men sliter med svimmelhet og hodepine så blir ikke så mye om gangen. 
Men fikk tips om en sak fra USA i dag. Nå er fedme blitt offisielt en sykdom. Les gjerne artikkel selv her . 

Hvordan veien blir fremover blir spennende. Jeg har ikke helt bestemt meg hva jeg synes selv.. for det å være "tjukk" burde ikke være kun en bås å sette folk i, som med diabetes eller kreft. 
Folk er forskjellig og grunnen til at de har havnet i nå denne kategorien kommer fra forskjellige årsaker. Noen er syke fra hormonforstyrrelser, for mange handler det mer om det psykiske enn det fysiske mens for noen er det rett og slett uviten. 
Og dette er bare noen få grunner. 
        Men dette vil også hjelpe samfunnet å sette lys på situasjonen og kanskje blir det utdelt mer midler til forebygging. DET hadde vært ett stort skritt og det er noe jeg virkelig tror på. 

Men tenk på det... hvis USA har startet, så er det ikke lenge til resten av verden blir med på bølgen. Hvordan ser fremtiden vår ut? 

















tirsdag 11. juni 2013

Sommeryoga

Jeg har tatt en time out, som vises godt på bloggen min og på min facebook side. Skal innrømme at det er litt godt også, selv om jeg ser på meg selv som en meget sosial person. Men i ny og ne dukker det opp perioder der det er godt å trekke seg litt tilbake og bare være. 
Sitter på verandaen hos mine foreldre med en tekopp om morgningen og ser på vår gamle hund tasse rundt i hagen. Tenker, men prøver også å la være å tenke så mye. 
Mye som skjer, kommer tilbake til det i ett annet innlegg - men det går bra :)

Har gjort en del yoga i det siste, har altid hatt smaken for det, men i det siste har jeg ikke klart å gjort noe tung styrketrenig pga blodtrykket mitt og svimmelheten min. Så da har jeg snudd til yoga mesteparten og gjort det mye. Det er fantastisk. 
Har også funnet en side som jeg har testet ut nå i nesten en uke, der jeg har funnet masse online klasser med mange ulike instruktører. Og siden jeg må kunne justere noen stillinger, og kunne sette meg ned og drikke vann hvis det blir for mye opp/ned - så er det perfekt å gjøre det hjemme i min egen stue.. med gamle hund på siden av meg. 
Siden heter http://www.yogavibes.com og det er mulig med en prøve periode på 14 dager gratis, før du bestemmer deg om du vil abonnere. Jeg kommer nok til å bruke den en god del fremover. 
Som pedagog har jeg vanligvis ikke likt dette online konseptet, man mister kontakten med sine elever, det er lite kjemi og energi du får delt ut. Og de alle fleste mennesker trenger å bli annerkjent, sett og kommunisert til. Men for meg, akkurat nå - er det helt perfekt. Og hvis du er en av de som ikke tørr å prøve virkelige klasser enda, så er det absolut en perfekt måte å bli introdusert yoga for. Her finnes det mange ulike stiler, lengde på klassene, nivå og mange instruktører. Så test det ut, prøv noen klasser i 14 dager - lover deg at du finner noen du liker ;) 
Hvorfor yoga? Kommer med det i annet innlegg. Skal gi deg 10 gode grunner! 



Håper du nyter sommerdagene dine :)