søndag 28. april 2013

Ja, hjertet. Ditt hjerte.

Jeg prøver å være en flink student og leser i dag, selv om det sol ute og det frister mer å hive vekk macen og gå ut. Og etter å ha lest på studiet, så vil jeg det enda mer. 

Det stoffet jeg går igjennom nå er sykdomslære, og akkurat nå hjertesykdommer.
Man blir kanskje litt ekstra skeptisk når man leser opp og ned om hjertet - men disse tallene og statistikkene gir meg virkelig gåsehud. Måtte inn på folkehelseinstituttet og finne noen klare tall for Norge. 

Den sykdommen som skremmer meg mest er hjerteinfarkt. Klart det er noen som er mer genetisk utsatt for dette, men i forhold til tallene så er det ekstremt få av totalen som rammes som kan skylde på det. 
På ett år rammes ca 15 000 mennesker av hjerteinfarkt! Og selv om 90% overlever så er 1500 mange liv. Og mange av dem som overlever, lever med komplikasjoner og blir aldri kvitt plagene, eller de dør fra dem. 

Hjerteinfarkt kan forklares enkelt: hjertet får ikke dekket sitt oksygen behov fra sine egne blodårer. 

Jeg vil ikke ramse ned en medisin bok for dere - poenget mitt er dette:

For å forebygge hjertesykdommer, gjør følgende:

- Beveg deg. Trenger ikke være trening en gang! 30 min 3 ganger i uken vil halvere total hjerteinfarkt i året!!!
- Spis frukt og grønt. Ren fisk og rent kjøtt. Og mindre kalorier enn det du trenger. 
- Ikke røyk
- Vær lykkelig. Ha en jobb du trives i og godt familie liv. 

Disse punktene BØR ikke være vanskelig å holde. Men tydeligvis så har ikke hele Norge fått budskapet. 
Det gis ut TONNEVIS av medisiner i året og industrien tjener milliarder på at vi ikke går tur eller spiser fisk i stedet for fiskepinner. 
Come on people! 
Ta vare på deg selv og dine :)




Because you're worth it! :P 

fredag 26. april 2013

Dans dans dans!

Dansens dager er her nå :

Så dans! Med hele ditt hjerte og som ingen ser på deg :D 


Alle danser i ny og ne på sin egen måte, i sin egen takt - men alle gjør det ;) Og bare innrømm det - det føles HERLIG!! 
Så på med musikken og shake :D 



tirsdag 23. april 2013

Step 1 til bedre kosthold

Jeg har vært så heldig av å hatt en del kostholdsveiledninger i det siste, og føler at jeg er i gang nå. Med PT kunder så er det masse annet å tenke på, men nå det er kun maten så får jeg fokusert skikkelig på kun det. 
Og noe av det som slår meg som første ting å se etter, er balansen i maten. 
Dette er noe av det enkleste trinnet du kan gjøre for å komme deg på vei til bedre helse. 

Det høres logisk ut og mange lever nok på denne regelen  - men for de som ikke gjør det. Så start med ha alle næringsgruppene i hvert måltid. Frokost, lunsj og middag: Så ta med en kilde protein, karbohydrater og fett. Hvor mye av hvert kommer ann på hva målsetningen er, hva kroppen din trives med og når du trener. 
Men - brød med syltetøy inneholder karbo og karbo. Bytter du ut syltetøyet med skinke, ost og agurk så har du gjort en liten, men utrolig betydningsfull endring -> i lengden. 

Putt grønnsaker i omeletten din, nøtter i havregrynsgrøten din, salat eller grønnsaker på hver eneste middagstallerken og husk en liten kilde til sunn fett. Avocado, dæsj rømme, litt fløte i sausen... sånn at du har hvertfall en liten fett kilde. Lever du lavkarbo, så trenger du mer til hvert måltid, men da har du større andel protein også. 
Husk bare at det er 9 kcal i 1 gram fett, og 4 kcal i 1 gram karbohydrat og protein. Så du trenger ikke like mye mengde fett. 
Uansett hva ekspertene sier - du kan ikke spise uendelige mengder kalorier og forvente å gå ned. Regnestykket må ende opp i minus. Det du spiser og det du forbuker - hvis målet er å gå ned.
MEN - veldig mange mennesker spiser for lite. Det kan jeg ta i neste innlegg :) 


Men punkt 1 - Alle næringstoffene i hvert måltid.

Husk også en ting til - en matvare er ikke bare en næringsgruppe. Den er sååå mye mer. Derfor er viktig å leve balansert og variert. 




mandag 22. april 2013

Oppladet!

For en herlig helg! Fått møtt mine venninner,mimra litt og spist masse god mat. Og kjørt kurs med fantastiske instruktører på Stamina HOT. Jeg har sagt det før, og sier det igjen - nordnorske instruktører er herlige! De er så ekte, rå og tørr å tråkke litt ut av den safety bobla. 

Nå er jeg tilbake i Bodø, og kjenner at energien har smittet over til å fortsette jobben og mot nye mål. Skal få være med å kjøre nytt kurs i mai, her i Bodø denne gangen. Og igjen helt nytt kurs. Dette er noe av det mest givende jeg gjør. Utfordrene, lærerrikt og gøy. 

OG - skrive mer på bloggen :) 

Kort og greit i dag, men det kommer ! 

torsdag 18. april 2013

Jobb og Kurs!

Tida flyr av gårde, har endelig blitt i ok form og begynt å jobbe for fult. Da strekker ikke tida til mye blogging. 
Har fått masse mer jobb, prøver å være flittig student og til helga skal jeg holde kurs i Tromsø. Gleder meg utrolig mye, det er noe av det mest givende jeg gjør. Holde kurs og foredrag. Mest fordi jeg lærer så mye selv under forberedelsene, for jeg vil være sikkert på materialet. Og det å undervise og lære andre er fantastisk. 
Denne runden er det kommunikasjon og motivasjon som står på helge planen. 





I tillegg får jeg møte av mine to gode venninner som bodde her i Bodø for noen år siden. Vi jobbet sammen og studerte mat og helse sammen. Har virkelig savnet de og gleder meg til å møte de igjen. Med noen venner kan det være stillhet i lang tid, og så møtes man uten at det har gått en uke - det er herlig:D

Kommer tilbake med mer blogg soon! 

søndag 14. april 2013

Hvorfor ble jeg PT?

Fant denne på AFPT sin blogg, der de spørr "Hvorfor ble du personlig trener?" 

Og det er veldig bra spørsmål. Mange som utdanner seg for tiden og hører stadig flere som har lyst til å utdanne seg. Det er jo kjempe bra! Vi trenger flere fagfolk der ute, og yrket begynner å bli mer og mer vanlig. Og kundene begynner heldigvis å se hvorfor man bør investere i helsa si. 
Men det er ikke bare bare. Vi må selge oss selv konstant, vi må lese oss opp faglig og holde oss oppdatert, lese om ulike tilstander og sykdommer forskjellige kunder kommer med, slå ihjel myter og stå for det etterpå(!) og komme overens med alle mennesker. Det er rå gøy, og det å se kunden din STRÅLE av glede når de knuser sine egne rekorder og mål - det er priceless følelse. INGEN revisor får noen gang kjenne på den. 

Så til min personlige årsak. Skal være ærlig at treningsbransjen snubla jeg inn i helt tilfeldig. Når folkehøgskolen nærmet seg slutten, og de fleste visste hva de skulle gjøre til høsten, så ante jeg ingen ting. Ikke ville jeg studere med en gang, men ville ikke bare begynne å jobbe med noe random. Satt på biblioteket og halvgråt, da en lærer kom til meg og satt seg ved siden av meg. "Du hadde passet inn i treningsbransjen, Ulla. Du har noe positivt som sprer seg til andre, og det trenger de i bransjen. Jeg har en sønn som jobber som daglig leder på S.A.T.S - jeg kan høre med han om du kan få jobb der." 
Det å høre at du passer til noe, er verdens beste setning :)
Den sommeren tok jeg treningsveileder utdannelsen min og fikk jobb på S.A.T.S. 
Glemmer aldri den læreren, R.I.P. 
Sønnen hans forresten - er PT ansvarlig på Elixia per i dag. Og jeg kan takke han mye for at jeg står der jeg er i dag. 

Jobbet som veileder og instruktør i ca 5 år, på S.A.T.S, Avancia og Friskhuset. Da ville jeg ha mer. Samtidig utdannet jeg meg som dansepedaog, og ble facinert av hvordan vi kommuniserer med hverandre. Jeg følte at jeg ikke kom nært nok kundene på den ene veiledningstimen. 
Men når jeg tok utdannelsen min, så var jeg ikke sikker på hvorfor jeg ville det, og hva som drev meg. Det har kommet i etterkant, faktisk. Ja, jeg vil hjelpe mennesker til å finne sin livskvalitet på nytt ved å ta vare på helsen sin. Trening gir så mye i form av motivasjon og energi til å gjøre andre ting. Leve skikkelig og tørre. Ved å kjenne at du klarer å løfte mer og mer, løpe lengre og raskere, gir deg tro på deg selv - at du klarer. 

Derfor. Jeg vil at folk skal tro på seg selv. Det er helt utrolig hva vi har kapasitet til, hvis vi bare tørr å grave og kjenne etter. Vi klarer alt! Bare vi er villig å jobbe for det. DET er det ikke alle som vil. Men da er det noe i hodet som stopper deg, ikke kroppen. For den er kun en slave - for den lille hjernen din. 
Og ja, jeg snakker ikke bare om trening, men det starter der. 



Ernæringen kom for noen år siden, da jeg merket at maten var sensitivt område for mange. Inkludert meg selv. Men også kunnskapen om hva den gjør med kroppen, hodet og helsa di. Du kan spise på deg negativitet og depresjon - og da er det ikke lett å se hva du egentlig kan få til. Så spis fisken din og kom deg opp på beina! 

Fjellet er ikke så langt unna som det ser ut som, og veien er mye artigere med en følgesvenn. La personlig trener være den guiden og du kommer deg på topp! 







onsdag 10. april 2013

Gnisten kommer

NÅ begynner motivasjonen min å stige igjen. ENDELIG. 

Var på ett lite mini ernæringskurs med max-trenergi, der Therese F. Mathisen holdt en "innledning" om kosthold i forhold til trening og prestasjon. Utrolig spennende felt og noe jeg absolut har lyst til å lære mer om. 

Det handler om å finne inspirasjonen igjen og igjen og igjen - spesielt når jeg føler at jeg står alene i studiene og feltet, akkurat nå. Har ingen rundt meg jeg kan diskutere med, og må derfor finne inputten overalt. 
Blogger, artikkler og bøker hjelper. Men det å snakke med mennesker er priceless. 

Det jeg har absolutt lært mer av, er at motivasjon kommer ikke alltid lett. Den er der, og vi vil... det brenner. Men likevel er den ikke alltid en levende ild. Hva det er som hindrer oss, vet jeg ikke selv. Men det å tenne gnisten igjen, stå opp og fortsette... det må vi klare på egenhånd. Ingen som gir deg gløden. 

Så nå er det bare å brette opp ermene og hive i seg lesing... farmakokinetikk står for tur. 
Yaij...... 



tirsdag 9. april 2013

Sukker i perspektiv!

Ett lite "fun fact" bare for å sette ting i litt perspektiv....  Det anbefales å lese emballasjen på det du kjøper, men det er ikke like lett for alle å forstå innholdet og sette det i perspektiv.

Men for å gjøre 1 ting enkelt - se på tilsatt sukker mengden. Og tenk på 1 sukkerbit er 2 gram. 


Så kan vi ta for oss noen varer. Litago sjokolademelk med sine 5 dl inneholder 21 gram sukker. Altså 10,5 sukkerbiter. I 1 søt liten sak. 



I en Go'morgen yogurt, eksempel mango varianten med musli, inneholder en yogurt 23,4 gram sukker. Det er nesten 12 biter. 


Men så finnes det en god nyhet for de som liker disse yogurtene, den hvite greske varianten inneholder kun 3,9 gram. Så kun 2 biter ca. Jippi :D 

Men fienden blant sukkerfjellet er coca cola (no surprise). Den inneholder fantastiske 55 gram! 27,5 sukkerbiter i en halv liter!!!! 


Dette er nok ikke noe nytt for alle, vi har hørt dette før. Men det er greit å bli minnet på dette i blant, for sukkeret er ofte skjult. 
Bare husk - 2 gram -en bit. 

Er sukker så farlig? 

Trenger du det, så vær så god! Det er noen idrettsutøvere som skyller ned en iskald cola etter en hard core økt, for å fylle på lagerne sine. Da ligger ikke sukkeret å flyter i blodbanen, men blir dyttet inn på lager med en gang og forstyrrer ikke balansen i kroppen vår.  

Men det er tomme kalorier som tar ikke med seg noen snille passasjerer som vitaminer og mineraler. 
TRENGER du det hver dag, i store mengder og ofte? Sannsynlig ikke. 

Gjør deg selv bevisst på inntaket ditt :) 



Kilder:
http://www.tine.no/produkter
www.somebody.no








søndag 7. april 2013

Sommerform 2013


Nå er det 10 uker igjen til vi er kommet til midten av juni - SNART sommer! 

Og tipper det er en del som har begynt å jobbe med sommerformen allerede. Har du tenkt å begynne nå, så anbefaler jeg deg å planlegge. 10 uker er ikke lenge, de går på ett blunk.

For dere som setter i gang nå, så tenkte jeg å komme med par tips. Eller rammer, eller hva du vil kalle det. 

1) Bestem deg ett mål. Antall kg, avstand, motstand, antall rep osv. Og en dato. Dette vil hjelpe deg utrolig underveis, da du ikke helt ser veien for tårer, svette og blod. 
Du KAN miste 0.5 kg i uken. Det er fultstendig mulig! Og mer hvis du jobber for det. 

2) Sett opp antall økter i uken. Jeg anbefaler deg at du trener styrke minst 2 ganger i uken. Det bør du får å oppnå resultat. Det kan godt være styrketrening i 30-40 min etterfulgt av en kondisjonsdel. På den måten får du boosta opp forbrenningen, hvis målet er vektnedgang. Og du får slått to fluer i en smekk! Obs - Det er IKKE det samme om du går på en gruppetime som er bygd opp med 30 min styrke og 30 min kondisjondel. Du skal ha tunge vekter, få repetisjoner og ditt tempo. Det er få timer som er bygd opp på den måten, så vær oppmerksom. 

3) Styrkeøkta: Tren mest mulig base øvelser som bruker store muskelgrupper og flere en èn. Knebøy, markløft, push up, chins er eksmpel på øvelser der du bruker store deler av kroppen. Du får mer for tida enn om du bruker apparatet som hovedsaklig fokuserer på en muskelgruppe. Og du trenger strengt tatt ikke trene bicepscurl, om målet ditt er å gå ned mest mulig vekt. Tunge ryggøvelser gjør susen. Er du ute etter å ha mer definerte armer og vil ha frem musklene, så er så klart helt ok. Men du kan bli overasket over definerte de kan bli uten selve curlen ;) 

4) Kondisjondel: Etter en styrkeøkt kan du godt holde deg på lav intensitet, da du muligens er litt gelè i beina. Du har også mobilisert fettvevet så det er mer tilgjengelig for bruk. Men for å spice det opp litt så kan du teste ut intervaller. 
Det trenger ikke være blod smak i munnen selv om det heter intervaller, men desto kortere "på" del, desto tyngre. Det finnes flere alternativer intervaller, her kommer noen eksempel:
HUSK oppvarming først. Desto tyngre du skal kjøre, desto lenger oppvarming. 5 min er midt i mellom. 

A -  4x4 , 4 min på (så høy intensitet du klarer å holde i 4 min), 4 min av (uten av du mister pulsen helt ned i bakken). Så mange runder du vil. Men hvertfall 3-4. 

B - 1 min på, 2 min av x 3-4 runder

C - Tapata: 20 sek på, 10 sek av 8 runder (Denne kan og skal smake blod) 

D - Dette er ikke en intervall, mer en pyramide. Gjør det litt mer interressant å bruke mølla eller sykkel. Hold en fart du kan kose jogge/sykle i og øk bakkegrad/motstand på hjul for hvert minutt. Gjør dette i ca 7 min og senk på samme måte til du er bakken igjen. Moro :D 

5) Analyser kostholdet ditt. De fleste vet hva de bør og ikke bør spise. Det å se det på svart på hvitt hjelper å få en innsikt. Skriv ned det du spiser i 2-3 dager, ALT. Og se om du finner noen muligheter for justeringer eventuelt bli minnet på hvor flink du er. Trenger ikke være hokus pokus med maten om du ikke forventer huge mål. Start med:
- Drikk ren mat. Minst mulig fabrikat. 
- Drikk vann i stedet for brus.
- Spis litt frukt, men mest grønnsaker. Paprika er ett fint "eple". 
- Kutt ned eller helt ut på sukker. 
- Spis fisk MINST en gang i uken. 
- Forsøk å ha en protein kilde i hvert måltid.

6) Søvn. SOV nok! 4 timer er IKKE nok. Minimum 6-7, helst 8 timer! 

7) Hviledager. Ha en dag i uken hvertfall du er helt rolig. Gå tur er lov, men hold pulsen lav. MEN, gjør litt hver dag. Vask, måk snø, ake i bakken med unga... something for å holde deg av sofan 24/7. 


Sånn - gjør du disse trinnene, så kommer du langt! :D 

Vil du ha enda mer strengt regime for topp resultater så anbefaler jeg deg å kontakte en PT. 

LYKKE TIL OG aldri aldri aldri aldri GI OPP! Husk det kommer dager du ikke vil, og dager du nekter å komme deg på trening. Men da fortsetter du neste dag. IKKE GI OPP!