torsdag 28. februar 2013

Balanse i hverdagen

Jeg har sagt det før, men sier det igjen.. jeg har verdens beste jobb. Jeg møter nye mennesker, får røre dem i hverdagen og gjøre en forskjell. Både liten og stor, men ikke undervurder "the butterfly effect". Alt smått kan lede til noe stort! 

Til helgen har jeg vært så heldig å bli spurt om å holde ett kurs, for nye instruktører. Og er det noe som gir meg en motivasjonsboost - så er det å holde kurs. 
Så nå er det bare å forberede seg godt, gleder meg!

Som de aller fleste fagpersoner, så leser jeg en del blogger, artikler, bøker osv. Og i dag må jeg anbefale dette blogginnlegget. Kommer fra bloggen http://camillaandersen.wordpress.com
I vår bransje og for alle som trener og tenker på at de skal være sunne, så finnes det en grense. Det kalles balanse og det å huske å ta vare på den mentale helsen også. 
Vi er forskjellige, og det må vi ikke glemme! Aviser og enkelt fagfolk skal alltid komme med en mirakel kur - men det finnes ikke. Hadde det vært ett fasit for alle, så ville vi alle visst om det! 

Les og nyt! 

mandag 25. februar 2013

"Jeg vil bli stram og fit"

Dette hører jeg nesten hver dag.. IKKE ta det personlig om du har sagt nøyaktig dette selv og det er ditt mål med treningen. Beklager, i frykt for å tråkke på noen tær her.. men det er ikke ett mål.
Det er en motivasjon ja, men ikke ett spesifikt mål. Det er ikke målbart, ikke noe du kan en dag si til deg selv: Jeg klarte det. Jeg er i mål. Over streken. 



Skal treningen din, livsstils endringen din være målbar så trenger du ett mål. Uten et mål så står du og fomler i mørket uten lommelykt og vet ikke om det er ett håndtak du finner eller noe uhyggelig som kan falle på deg, og i verste fall skade deg. 

Ett mål kan være så stort som at du vil klare 150 kg i benkpress, løpe Oslo maraton eller takle Mount Everest. Men det kan også være å komme deg etter en kneoperasjon slik du kan begynne å gå igjen, klare en kroppsheving eller komme deg ned i spagaten. 
Ja, alle ting som du kan SE, er ett mål. Og deretter legger du opp treningen din. 



Når målet ditt er å se mer "toned" eller "sculpted" så er du ikke ærlig med deg selv, og du tørr ikke møte det som venter deg. Hvis du sier: "Jeg skal ned 10 kg", så har du tatt det største steget. Du har lagt ett press på deg, du er på startstreken og klar til å se det i øynene. 
Det kan være skummelt å si de ordene du har tenkt inni deg i lang tid. Innse at du vil egentlig være på ett annet sted enn der du er. Ditt ønske er å delta i triatlon, men du er redd venna dine vil bare le av deg hvis du sier det høyt. Mange av oss går med slike ønsker og drømmer, uten å tørre innrømme det.
Men hvem andre gjør det for deg? Hvem andre skal løpe den tiden, svømme den lengden eller løfte den tyngden? 
Pek tilbake og le. Og for deg selv, ta kontroll. 



Med planlegging, med innsats og motivasjonen du har inni deg - så klarer du det. 

Ta første steget. Skriv målet ditt på en lapp, brett det sammen og legg det i lommeboken. Ta den opp i ny og ne, for å minne deg selv på det. 
KJØR PÅ! 









søndag 24. februar 2013

Yoga dag

I dag er det yogans dag, World Yoga Day. Det betyr at i hele verden praktiseres det yoga med en felles vinkel.  

Årets tanker og energi skal denne gangen gå til menneskerettighetsspørsmål, og ønsket er at så mange nasjoner som mulig skal gå sammen om årets prosjekt. 
Spesielt land hvor brudd på menneskerettighetene er et stort problem. 
kilde : http://yogaportalen.no/index.php/yogabloggen-alt-om-yoga/267-yogaportalen-blogg/498-er-du-klar-for-world-yoga-dag-sondag-24-februar

Det er nydelig tanke det er noe jeg skal ha i bakhodet når jeg skal undervise min egen time i kveld. 



lørdag 23. februar 2013

Slappis lørdag

I gårkveld dro jeg "down memory lane" med klasse venninner fra høgskolen, og er så utrolig glad for at vi har sammen disse tre årene, og at vi har noen fantastiske opplevelser bak oss. Jeg ville aaaldri vært foruten de årene på høgskolen, selv om jeg ikke jobber som dansepedagog hundre prosent i dag. Lærte mye verdifult om meg selv, livet, venner og det å sette pris på det man har og ER. 
Har mine få timer i dag, og ELSKER gruppene mine!!
Nyter å danse, og undervise - men føler vel at jeg når bedre ut til en mer voksen generasjon. Det er bare å innse hva jeg liker og er bedre på :) Bruker jo kunnskapen jeg lærte når jeg underviser i grupper, og en til en.

Men det er viktig å ta ett lite skritt tilbake fra treningsslufta og puste inn noe annet. Jeg blir ladet med annen energi og mer motivert for å møte hverdagen, når jeg får annen input. 
Tror det blir en slapp lørdag på meg med sofa kos, neglelakking og noe "hjernedødt" på tven. 
Har hatt 2 timer i dag, har 2 i morgen og kroppen trenger tid til hvile. Gjorde yoga på torsdagen og ble uvel, fordi har en del knuter og låsninger i kroppen. På tide med en pust i bakken.  

Hodet mitt bobler av ideer til blogg innlegg, men trenger litt tid på å få skrevet det. 

Nyt helgen og gjør noe nytt :D 

fredag 22. februar 2013

Min trening

Dette blir ett sånt: "Kjære dagbok....." innslag. 

Har fått noen spørsmål i det siste om hva er det jeg trener... siden jeg er den som forteller alle andre hva de skal gjøre. Og når jeg forteller kunder at jeg er støl, så ser de rart på meg.. ene spurte meg: Blir du også støl? 
Haha.... ja, jeg er menneske jeg også. Med hele pakka. 

Siden starten av september har jeg fulgt slavisk ett program som kommer fra denne boken 

Som du kan kjøpe her

Det er program som er delt opp i 7 deler. Det er periodisert, slik at du får alt servert på ett sølvfat. Boka er fra 2008, så noe er litt utdatert - men det oppdaterer forfatterene i sine bøker som har kommet i etterkant. Jeg elsker når fagmennesker har den ydmykheten over faget, og kan faktisk si: Jeg tok feil. Respekt!!
Så jeg har gjort om noen få øvelser, mest mageøvelser - men ellers har jeg fulgt oppskriften til minste teskje. 

Det startet med at jeg var lei av min egen tankegang, har laget mine egne program siden 2003, og kjente at det er på tide med litt annen smak på kroppen. Og DAMN den har fått sjokk, på en god måte. 
Det som er den største forskjellen fra det jeg har gjort før, er den dramatiske variasjonen på sett og rep fra del til del. Ene uken kjører du 4 rep på 4 sett med 2 min pause, 2 øvelser om hverandre - neste er du på 15 rep, 4 sett med 30 pause med 4 øvelser om hverandre. 
I dag var forresten en slik økt. Trodde jeg skulle spy..... Og på siste settet ble jeg tom, måtte  pause imellom repetisjonene.. så snakker til meg selv og forteller meg å fortsette, presse, skyve, løfte... "du har mer å gå på."  Bit tenna sammen og fortsett! 
Da jeg var ferdig satt jeg på gulvet og stirret i veggen i par minutt før jeg klarte å reise meg opp. 
Men jeg har fått bra resultater fra programmet. Blitt sterkere i alle øvelser, knebøy, markløft, chins, push up, utfall (eeeelsker utfall), gått ned i vekt ,men økt muskelmasse og mistet fettprosent. Så totalt messig, meget fornøyd. Men rart det der, en får litt blod på tann når man ser resultater og at noe virker. Nå har jeg lyst til å teste ut nyeste boka deres, Supercharged. Hmmmm...... Lukter jeg prosjekt? :D 

Men nå er det HELG ! 
Skal ut og spise med par venninner fra høgskolen, og mimre om good old days. Tenke seg at det er 5 år siden vi gikk på skolen! 


torsdag 21. februar 2013

Animasjons elskere....

Ok, jeg blogger ikke BARE om helse, ernæring og trening... velger å varierer på innholdet her, fordi livet er variert og jeg synes det er viktig å tenke på andre ting innimellom. 

Så - Min lillesøster og jeg er over middels interressert i animsjons filmer. Skal innrømme at kanskje jeg er enda hakke over henne.. hehe. Er jeg syk, så er Toy Story mitt første valg :P 
Så sendte hun meg traileren på en film her om dagen, og jeg måtte så klart se den. 
Og for en herlig film!! :D LOVED IT!


Wreck it Ralph - heter filmen. 
Anbefales på det sterkeste :D 

Jeg er en sucker på filmer som handler om vennskap, være tro mot seg selv.. sånn som Toy Story, Brave, Min Bror Bjørn, Walle.... 
Tror det er fordi at slike filmer handler ikke bare om kjærlighet til annen person, men kjærlighet til deg selv. Og DET - må man ikke glemme. Prioritet nr 1, 2 og 3 - Vær glad i deg selv, vær stolt av deg selv og SÅ... kan du finne noen som får lov til å delta i ditt liv :) 
Sånn, det var dagens ord. 



onsdag 20. februar 2013

Styrke eller kondisjon først?

Ett evighets spørsmål... 
For det første, så kommer det selvfølgelig ann på målet ditt. Prioriter det økten din er dedikert til. Har du en utholdenhetsøkt, jogg i vei... ta litt små balanse eller støttemuskulatur etterpå, om det er noe som må jobbes med. 
Men har du tenkt deg styrketrening, så bruker du mest tid på det. Ikke sikkert du trenger å gå ett trinn på mølla, så lenge oppvarmingen din får ledd og muskler i gang. Mobiliser og aktiviser. Eller les her for ett innlegg jeg skrev om oppvarming og tips til øvelser. 

Hvis du absolut vil på mølla, sykkel, elypse maskin eller roing - så gjør det med vilje. Vær bevist på valget ditt. Er det fordi du trenger å myke opp støle muskler, våkne litt (klokka 6 på morgenen kan det være lurt faktisk) eller for å peppe deg selv opp? 
Hvis jeg trener før 12, så trenger jeg 2 min på ro maskinen, for å høre på hard core sang, snakke med selv opp, se for meg scene med lys og publikum heier på meg. Hehe, ja.. teit. Men det funker for meg! 

Husk bare -  at for hvert minutt du tilbringer på kondisjons apparat, er både tid og energi du tar fra din styrketrening. Det å løfte er og skal være tungt. Det kan faktisk hende at du ikke vil klare å yte maks hvis du jogger i oppover bakke på 9 km/t i 20 min først. Vil du ikke øke styrken din? 




Og det gjelder ikke bare for deg som vil løfte tungt. Er målet generell trening, du vil bli "stramme opp" eller gå ned i vekt. Så bruker du hoved energien din på styrketreningen. La den rule økten din, så kan du gå bananas på mølla etterpå. Hvorfor? Se under... 



Fordeler:
- Du får bedre ytelse under styrkeøkten din. 
- Magen/Core er ikke sliten etter å ha holdt deg gående på mølla, og beskytter rygg/korsryggen din bedre. 
-  Du får mobilisert fettvevet, slik at når du går på mølla så "ligger det klart til bruk". Innrøm det, du liker å høre det :P 
- Noen studier mener at restutisjons tiden minsker om fokuserer på styrke, før utholdenhets trening. Les her

Ulemper:
- Du er kanskje gelè i beina og klarer ikke løpe så fort, eller lenge. 
- Har du trent en times tid og planlegger å jogge i en time ytterligere, husk at stresshormon nivået ditt kan tære på kroppen. 
- Orker du??

"Perfekte" treningsøkta kan være en 30 min effektiv styrketrening, med baseøvelser som tar hele kroppen, etterfulgt av ca 30 min kondisjonstrening i ok tempo. 
ELLER : 45 min styrketrening og intervaller på utholdenhets apparat. 
Bare sånn for å komme med eksempel :) 






 


mandag 18. februar 2013

Jeg er så heldig!

 Fordi jeg har den beste jobben :D 

Daglig får jeg være med å løfte helsa til mennesker, jeg får være med på reisen deres til en bedre hverdag og det beste av alt - Jeg får betalt for å pushe grenser og rope innimellom. LOVE IT! 


Jeg skal bli bedre til å skrive på denne bloggen, har vært en periode med mye jobb og mye skole. Prøver å finne en rutine på hverdagen, og det er alltid litt å pusle sammen for å få hverdagen til å henge mest mulig sammen. Men jeg trives vanvittig godt i den :) 




fredag 15. februar 2013

StaminaHOT

Mine kollegaer :D mangler bare to til og meg på bildet - vi jobbet;)
Men bildet er så friskt og representerer oss i Bodø så bra!


onsdag 13. februar 2013

Hva holder deg igjen?

Jeg leser en veldig bra og smart bok for tiden som ble anbefalt på Alwyn Cosgrove sin hjemmeside som heter The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom (A Toltec Wisdom Book)
Den handler om tankegang, mye man egentlig vet, men er ubevisst på - og det skjer noe i hodet til en når det du vet står svart på hvitt, og det er som teksten er skrevet til deg. Du er så BUSTED.

Vi mennesker er flinke å holde oss selv igjen, og faktisk er vi selv våre største mobbere. Vi snakker ned til oss selv, tenker negativt og forteller oss selv at vi ikke klarer. Det er din overbevisning. Ikke din sannhet.

Dette gjelder for oss generelt, men jeg har lyst til å snu dette mot trening. Veldig mange klarer å dra ned sitt eget humør før de går inn døren på treningssenteret. Forteller til seg selv at de ikke tilhører slikt sted, at de må begynne å spise sunt først og gå litt på ski. De er nysgjerrige, og de har lyst til å komme i kontakt med flere mennesker som har det helt likt som seg selv.. men har overbevist seg selv at de har ingen ting der å gjøre. 
Hvem tror du er mest motiverende til sunn livsstil - mennesker som vil det samme som deg eller hun bak isdisken som spørr om du vil ha to eller tre kuler? Og strø.. og saus... og kjeks...

Jeg husker fortsatt mine første steg inn på ett treningssenter. Jeg hadde med meg mamma sine joggesko som var 3 nr for store, ingen sports bh (det er vondt å trene i vanlige bh) og holdt ut i 3 min av aerobic timen. Verste jeg har opplevd. Ever. 
Så jeg gikk inn i styrkesalen, satt meg på en maskin som så ut som ett romskip og følte alle glante på meg. Så kom ei dame som jobbet der, og nærmest ropte på meg. "Du hakke lov å trene i singlet! Gå og kle på dæ!" Jeg løp ut med tårer rennende ned kinnet.... 

Gikk 3 år før jeg turte å sette en fot inn igjen på slikt sted. Da kom det herlige mennesker som hjalp meg og jeg fikk det jeg mener er riktig "behandling". Å bli sett, for den jeg er. 

Men det steget før du er inne, må du gjøre selv. Du er bra nok. Du kan få det til. Det er ditt liv, din helse, din kropp og ditt valg. Det er ingen du unskylder deg for, unntatt deg selv. 




Mener ikke du skal løpe med smerter i knærne, men kan nesten garantere at de trenger bare bli sterke og vant til aktivitet. 

Det er meningen at du skal starte "på bunn". Det er derfor det heter "bedre form", "oppover bakke", "sterkere" - det er fordi nivået skal peke oppover. Tenk over at du som starter på skrætsj kan faktisk få BEDRE resultater enn de som har gjort dette hele livet. Din læringskurve blir enorm! Din mestring blir større og din opplevelse blir sterkere! 
Og jeg lover - du vil sette SÅ mye mer pris på livet og hverdagen. 

Slutt å finn på grunner til at du ikke skal trene... 













Kom deg opp! Gi meg 1 god grunn til at du ikke skal ta vare på deg selv....................... 











mandag 11. februar 2013

RIP Whitney Houston

1 år siden dama forlot oss, og til ære for henne så legger jeg min til yndlingsvideo med henne. 
Elsker maaaange av hennes låter og kommer til å savne den nydelige stemmen, men en  traff meg og mamma rett i hjerterota.... Teksten er så motiverende :) 

Step by step



Og nøyaktig 1 år siden var jeg hos søstern i Japan, vi hadde flere karaoke runder med WH som tema. I japan er det slik at du finner karaoke sjapper rundt på alle hjørner i Tokyo, og der leier du ditt eget rom. Du kan velge om du vil kun synge, eller få så mye drikke du klarer på den tiden du leier deg rom. 
3 timer med ubegrenset alkohol servering = Lekker Whitney Houston konsert med søstrene Dahl. 
Åpnet vi dørene til gangene, så ljomet det Whitney Houstons greatest hits alle retninger. Det var en kjempe fin stemning og alle løp rundt og sang. Ikke alle med så bra engelsk, men cred til de som prøvde :D 

We miss you Whitney! Tror det blir "Bodyguard" i kveld på meg :P 



søndag 10. februar 2013

Lesehest Dahl

Good søndag!

Håper dere har nytet helgen, og spesielt dere her i nord - for ett sinnsykt bra vær :D 

Jeg har tilbrakt mesteparten av helgen inne på skolen og lest. Jupp... I'm a nerd, and damn proud to be! 
Studere gir meg motivasjon å fortsette veien jeg har startet, selv om det temaet jeg har nå føles litt... skal man tørre å si - bortkastet. Vel, ingen ting er bortkastet sånn egentlig, men i hvert studie så kommer det fag som man tenker "Hva skal jeg bruke dette til???" Og slik føler jeg vel for sykdomslæren. Hva kan jeg som ernæringsfysiolog gjøre for de som er født med kromosom feil? 
Ser jo det at jeg må kunne hvordan kroppen er laget, hva kan gå galt og generelle prosesser i kroppen.. men et helt semester med dette??? Jeg ser det kanskje etterhvert. 

Men for å holde meg gående så er jeg mye inne på blogger, forskning.no, fagsider og leser andre bøker - for å holde meg on track. Minne meg selv på, hvorfor jeg gjør dette og betaler nesten en hest per halvt år (på deltid studie) for dette. MEN jeg tror at dette er det rette for meg. Føles hvertfall digg å lære noe nytt! 

Og ikke minst - få tilbakemeldinger fra dere som faktisk leser bloggen min :D DET gir meg ekstra puff til å bli bedre, og dele det med dere. 
Har fått noen tilbakemeldinger at det ikke går ann å skrive kommentarer, men det gjør det. Velg navn/epost og skriv inn det du måtte ønske - bare hyggelig at dere vil komme med noen ord:) 

Snart ny uke, med mange nye muligheter! 

Hva nytt skal du teste i uken? ;) 









torsdag 7. februar 2013

Trening for hverdagen


Det snakkes mye om funksjonell trening og noen jatter med. Mens noen står stille på sidelinjen, nikker og smiler og tenker : "Fett, funksjonell trening. Yeah, Bring it on...... Hva i huleste ER det?" 


Trening med bevegelser/øvelser du kan relatere til hverdagen. Sette deg ned på stol og reise deg opp igjen (knebøy), plukke opp noe tungt fra bakken (markløft), Dra deg selv opp (pullup/kroppsheving) - dvs stort sett det meste av bevegelser du finner deg selv gjøre i hverdagen. Det er funksjonelt å trene deg sterk til de.



De aller fleste mennesker som trener på studio har ett mål, og personlig mener jeg at ALLE burde ha ett mål. Om det er å legge på seg 6 kg muskler, klare 120 kg i knebøy eller måke snøen utenfor garasjen uten å kollapse - så er det ditt mål. 
Men sistnevnte målet er kanskje det viktigste, det burde være nr 1, 2 og 3 for alle som trener. Ha en kropp som fungerer i hverdagen. 
Må fortelle at jeg har møtt gutter som ikke klarer å drikke fra ett glass uten at albuen peker ut til siden, overarmen er for stor til at albuleddet kan gå under 45 grader. Hahaha.... om det er funksjonell kropp... mja. 

Hvis du skal løpe maraton, så begynner du ikke å padle... du løper. Logisk? 

Samme gjelder styrketreningen din. Hvorfor setter du deg NED for å bli sterkere til å gjøre det du gjør stående? 
Treningapparater er en fin inngang til styrketrening - de forteller deg hvilken retning du skal dra/skyve/dytte og du blir nesten nødt til å gjøre dette med god holdning. Etter 6 ganger så burde du gå over til frivekter, det er HER magien skjer. 
Hvis du skal bruke apparater til det markløft gir deg, så må du gjennom mange maskiner. Spar tid, og gå til den øvelsen som gir deg mest med en gang. 



Jeg ser desverre ALT for mange som bruker de samme apparatene i årevis, med samme belastning! Kroppen er blitt vant til det for lengst, og den gidder ikke oppgradere seg hvis ikke du oppgraderer treningen. Utfordre deg selv til å bli en bedre versjon, og beklager - men litt koster det. Desto sterkere du blir, desto mer tåler du og desto mer må du utfordre deg. Bytt og varier på øvelser, fremgangsmåte, belastning, repetisjoner og sett - så får kroppen din en surprice og blir tvunget til å gjøre en justering. 




Øvelser som du kan gjøre for en funksjonell kropp:
Knebøy
Markløft
Utfall og step opp 
Push up
Planke
Kroppshevninger

På den siste kan du få lov å bruke maskin. Det finnes maskiner med magasin som veier imot din egen vekt. Men du får fortsatt stå oppreist og jobbe med å dra det selv opp. 


Dette er kun ett utdrag og forslag til hva du kan plukke ut av en meny som kun din fantasi setter begrensning på. Det er lov å leke litt, gjøre underlag og belastning ubalansert, for det er vel ikke hver dag vi går på flat mark, at hver handlepose veier nøyaktig like mye og at ungene hopper opp på deg kun fra fronten. Hverdagen er variert, det bør din trening også bli. 

Go and play :D 












tirsdag 5. februar 2013

I think we all need a pep talk

For en herlig gutt! Og kloke ord :) 




"Stop beeing boring!" - Det er så rett. SÅ rett. Det er lett å være kjedelig, og gå den samme veien alle andre har gått. Det er trygt ja, men vil det føre deg til drømmene dine? 

"Don't stop believing... unless your dream is stupid. Get a better dream."  

"What will you create that will make the world awesome?" 






mandag 4. februar 2013

Syke kos

Selv om formen er crappy, og jeg knapt klarer å svelge - så blir jeg rastløs av å ligge på sofan. Selv om jeg har netflix, ipad og macen... og masse studie jeg kunne fått gjort unna. Så blir jeg urolig... 
Lurer på om det er kroppen og hodet som har "laget" halsbetennelse for å lære meg å slappe av litt. Det er en mini form for sykdom, det å ikke kunne roe seg ned. Det er en kunst å stirre i en vegg, men jeg vet innerst inne at jeg trenger det i ny og ne. Tror fleste mennesker trenger det. Det og yoga. 

Men her ligger jeg og tenker og funderer over alt jeg burde gjøre, kunne gjort og vil gjøre. Litt vel mye "burde", "kunne".. og litt for lite "vil". 
Hvis jeg skriver opp alle disse tingene, og kategoriserer hva jeg MÅ (lage mat, betale regninger osv) og hva jeg burde (jobbe litt på maskinen, planlegge timer, lage program, analyserer kosthold til kunder) og hva jeg vil (lese, spise, sove) så kan jeg begynne å krysse ut litt og litt fra hver boks utifra priortering, tid og kapasitet. Max 3 ting fra hver box, og helst mindre fra "burde".. Det kan jeg gjøre når jeg blir frisk.  

Men hva med å legge inn ting som man ikke tenker over, det som ville gjort meg godt? 
Ligge stille i 10 min og slappe av? 
Det skal jeg legge inn i to do lista mi, hver dag - fra nå av. 

Har laget meg en liten godsak å kose meg med under pleddet og se på netflix. Fruktskål (kiwi, appelsin, banan og blåbær) med kesam og noen biter mørk sjokolade. Ok, ikke så veldig synd på meg nå. Spørs bare om jeg får til å spise det :P 





søndag 3. februar 2013

Sofa takk

Jeij - min tur å lage avtrykk i sofan... Etter å ha jublet i hele høst/vinter at alle rundt meg har blitt syke unntatt meg, så ble det min tur. 
En diger klump i halsen dukket opp i dag tidlig og feberen har sniket seg sammen utover dagen i dag. Nå klarer jeg knapt åpne kjeven :( 
Det positive ved å bli så syk, er at det er ikke noe tvil om at man er syk. Formen er så crappy at jeg får ikke dårlig samvittighet av å ligge på sofan når jeg burde være på jobb. 
Det andre positive er man begynner å sette enorm stor pris på at man ellers er frisk. Blir minnet på hvor heldig jeg er som har en bra helse og en kropp som fungerer (utenom noen små plager som kan jobbes rundt).
Derfor legger jeg meg tilbake i sofan med stort glass sitronvann, is og teppe og aksepterer at jeg er syk nå.

God søndag!

fredag 1. februar 2013

Fredag betyr - Taco!

Fredag = tacohylla tømmes på butikkene.
Det er ett eller annet med nordmenn og taco tradisjoner på fredager, hvertfall i de siste årene. Til og med når jeg har vært på "date" så fikk jeg servert taco - hvis det var på en fredag. 
Masse salat, karbonadedeig eller kjøtt, grønnsaker, ost.... mm! Taco er kos, og ikke det verste du kan nyte etter en arbeidsuke - så enjoy! 

Men.... 
Jeg vet mange har hørt denne, men jeg sier det igjen. Den rene maten du spiser blir ikke så ren av den krydderblandingen du legger til. "Er det SÅ ille med en pose her og der?" Mja - med tanke på at man spiser taco hver uke, og noen ganger flere ganger i uken, så kan total summen bli nasty. Her er innholdet fra santa maria sin pose: 

Ingredienser

Druesukker, salt (17,5 %), løg, modificeret stivelse (kartoffel), chilipeber, spidskommen, hvidløg, kartoffelfiber, oregano, paprikaekstrakt, aroma, antiklumpningsmiddel (E551), syre (citronsyre), maltodextrin, gærekstrakt. 
Informasjon på forpakningen er alltid den seneste oppdaterte. 
Hentet fra: http://www.santamariaworld.com/no/Produkter/tex-mex/#!/taco-spice-mix/

Druesukker? Hvorfor det? Gærekstrakt? Syre? WHY? 
Her er den jeg bruker: 

Til 400 gr kjøttdeig:
1 ts salt
2 ts cumin (fås kjøpt i innvandrerbutikker. Jeg har også kjøpt på Meny)
1/2 ts koriander
1/2 ts chilipulver
1/2 ts hvitløkspulver
1 ts paprikapulver
litt pepper

Hentet fra her


Det er SÅ lett å lage krydderet på egen hånd. OG det smaker mer TACO , er sunnere og ødelegger ikke smaksløkene dine, noe sukker og salt kan gjøre. Man vet faktisk hva som er i maten, og jeg tenker med meg selv: "Dette er det de spiser i Mexico - Olè!" 
Etter å ha spist den i en periode, så smaker posen æsj. Den er oversaltet og oversukret, og jeg blir mer sulten av den. 

Lag deg en krukke, så den står klar til bruk. Og god å snuse i nå og da ;) 

Ha en knall fredag!


Bilde hentet fra google.